Van expertiseclash naar innovatie

Geheim 2: Het team dat kennis wil delen

Vorige maand schreef ik over het eerste van zes innovatiegeheimen en nu geef ik het tweede prijs: het belang van een team met verschillende expertises. Ik noem dit soort teams een ondergronds netwerk, een begrip afgeleid uit Skunk Works.

Wat is Skunken?

Skunken dateert uit de Tweede Wereldoorlog, maar tegenwoordig betekent skunken het volgende: in een gespecialiseerde, vrije en verrijkte omgeving ontwerpt een kleine groep experts een nieuw idee, zonder te worden gehinderd door routinematige, organisatorische procedures.

Medewerkers uit verschillende teams

Een verrijkte omgeving kan volgens mij aanwezig zijn in elke organisatie, die bestaat uit meerdere divisies, afdelingen en teams. Ik ben zelf een ondergronds netwerk gestart en heb inmiddels een aantal van dit soort netwerken kunnen implementeren. De eerste was bij een top-3 advies- en ingenieursbureau. Hier was (in het begin) het ondergrondse netwerk letterlijk en figuurlijk ondergronds: het netwerk kwam bij elkaar in de kelder van het hoofdkantoor en geen enkele manager of directeur wist van het bestaan af.

Lees het vervolg van de column op de website van Amsterdam Economic Board:

http://www.amsterdameconomicboard.com/nieuws/16136/van-expertiseclash-naar-innovatie